Vasaras festivāls Zviedrijā

18.08.2010

Tuvojoties Zviedrijas parlamenta vēlēšanām, kas notiks šī gada 19. septembrī, Zviedrijas sociāldemokrātu jauniešu organizācija SSU (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund) no 3. līdz 9. augustam Zviedrijas pilsētā Strömstad, kas atrodas 70 km no Gēteborgas, rīkoja priekšvēlēšanu vasaras nometni. Nometnē piedalījās aptuveni 1300 dalībnieku no visām Zviedrijas reģionu organizācijām, kā arī 20 starptautisko viesu. Pasākuma atklāšanas vakarā uzrunu teica gan SSU prezidente Juta Gutelande (Jytte Guteland), gan Sociāldemokrātiskās partijas ģenerālsekretārs Ibrahims Bailans (Ibrahim Baylan). Abi runātāji uzsvēra cīņas par iekļūšanu parlamentā nozīmību, kā arī pauda pārliecību un ticību sociālā taisnīguma un labklājības idejām.

Nākamo dienu laikā norisinājās gan semināri un diskusijas, gan izklaides pasākumi. Pasākuma dalībnieki dzīvoja telšu pilsētā, starptautiskie viesi tika izmitināti viesu mājiņās. Pasākuma teltīs, kas aptvēra plašu teritoriju, valdīja rosība un pozitīva atmosfēra, tika runāts un diskutēts gan par Zviedrijas ekonomisko situāciju un gaidāmajām vēlēšanām, gan par notikumiem un aktualitātēm pasaulē. Ar prezentāciju „Hope not Hate” par efektīvām priekšvēlēšanu kampaņu metodēm un cīņu pret rasismu Lielbritānijā uzstājās anti-fašistu kustības vadītājs Niks Lovels (Nick Lowles). Par sociāldemokrātu darbību Dānijā un cīņu pret labējo partiju politiku runāja Dānijas sociāldemokrātu jauniešu organizācijas viceprezidents Jonas Olsens (Jonas Manthey Olsen). Vakara daļā tika organizēti gan mūzikas koncerti, spēles un atrakcijas, gan kopīga filmu skatīšanās un diskotēkas. Starptautiskajiem viesiem tika organizēta ekskursija uz netālo dabas parku Rock Carvings in Tanum, kas iekļauts UNESCO pasaules mantojuma objektu sarakstā un kurā sastopami unikāli klinšu gravējumi, gan izbrauciens ar laivām un makšķerēšana, gan kopīgas vakariņas ar SSU līderi Juta Gutelande un citiem jauniešu organizācijas pārstāvjiem zvejnieku pilsētiņas restorānā.

Nometnes gaitā ar savām prezentācijām uzstājās pārstāvji no Birmas, Baltkrievijas, Rietumsahāras, Filipīnām, Izraēlas, Baltijas valstīm un Īslandes. Jaunieši runāja par ekonomisko un politisko situāciju savās valstīs. Ar aizkustinošu runu uzstājās pārstāve no Birmas – Meibela Hto (Maybel Htoo), viņa aizrautīgi stāstīja par brīvības un neatkarības cīņām Birmā, kas šobrīd aizvien rit pilnā sparā, uzzināju arī par okupāciju un iedzīvotāju sūro likteni Rietumsahārā, tie jau 35 gadus dzīvo teltīs tuksnesī, jo Maroka ir okupējusi viņu valsts teritoriju un tā šobrīd ir pēdējā kolonija Āfrikā. Šāda informācija liek aizdomāties par nevienlīdzīgo situāciju un atšķirīgo valstu attīstību visā pasaulē, taču nonākam pie secinājuma, ka sociāldemokrātijas idejas – labklājība, vienlīdzība un brīvība, ir aktuālas un nozīmīgas visā pasaulē. Un šie jautājumi apstiprina, ka ikvienai valstij nepieciešams atbalsts un solidaritāte starptautiskā līmenī. Nometnes laikā diskutējām arī par krīzi un tās ietekmi Baltijas valstīs, sociāldemokrātu lomu un ietekmi sabiedrībā. Uzzinājām par banku sabrukumu un situāciju Īslandē, preses cenzūru un politisko situāciju Baltkrievijā. Nometnes laikā izskatīto tēmu daudzveidība bija ļoti plaša - ne tikai par sociāldemokrātijas idejām un priekšvēlēšanu kampaņu Zviedrijā, bet arī par norisēm visā pasaulē, un tāpēc ir liels gandarījums par iegūtajām zināšanām, satiktajiem cilvēkiem un pateicība Zviedrijas jauniešu organizācijai par viesmīlību. Kampaņas ietvaros piedalījāmies gan priekšvēlēšanu aģitācijā, gan gājienā cauri pilsētai, kā arī mums bija iespēja tikties un parunāt ar Zviedrijas politiķi un Sociāldemokrātu partijas līderi Monu Sālinu (Mona Sahlin), kas gaidāmajās vēlēšanās kandidē par premjerministri. Noslēguma vakarā viņa uzstājās ar runu pilsētas skvērā, kurā viņa uzsvēra sociāldemokrātu lomu ekonomiskās labklājības veicināšanā un nerimstošo cīņu par sociālo taisnīgumu sabiedrībā. Tai sekoja Zviedrijas populāro mākslinieku Timbuktu un Miss Li koncerts.

Nometnes laikā gūti jauni iespaidi, vērtīgas atziņas un ierosinājumi Latvijai gaidāmajās vēlēšanās. Saku lielu paldies Zviedrijas sociāldemokrātu jauniešu organizācijai par iespēju piedalīties šajā brīnišķīgajā festivālā. Zviedrijas Sociāldemokrātiskajai partijai vēlu uzvaru vēlēšanās, kā arī Latvijas jauniešiem novēlu mācīties no starptautiskajiem kolēģiem, būt aktīviem, rosīties, izrādīt iniciatīvu un ar degsmi un aizrautību cīnīties par savām idejām. Lai veicas!

Informāciju sagatavoja JSS ārlietu sekretāre Signe Millere

Fotogalerija