Sociāldemokrātija un tās loma 21. gadsimtā

03.02.2011
No 20. līdz 21. janvārim JSS ārlietu sekretāre Lāsma Helviga piedalījās semināros, kas notika Zviedrijā, Bommersvīkā. Tos rīkoja Ziemeļu Jauno sociāldemokrātu (FNSU) pārstāvji Zviedrijā.

Vispirms bija iespēja uzzināt par situāciju citās FNSU dalībvalstīs, klausoties valstu ziņojumos, kā arī pastāstot skandināviem par situāciju Latvijā. Tad sekoja atskaites par iepriekšējo tikšanos un citi ziņojumi, notika vienošanās par nākošo tikšanos. Tika runāts par gaidāmajiem pasākumiem ECOSY un IUSY.

Vēl viena tēma, par kuru tika runāts, bija gaidāmais ECOSY kongress, kas notiks no 31. marta līdz 3. aprīlim Bukarestē, Rumānijā. Uz šo FNSU tikšanos bija ieradusies arī Kaisa Pennija (Kaisa Penny), kura kandidē uz ECOSY prezidentūru. Viņa iepazīstināja klātesošos ar sevi, pastāstīja par savu nākotnes vīziju, kā arī par nākotnes perspektīvām.

Vairāki semināri tika veltīti tēmai „Sociāldemokrātija nākotnē”. Daļā savienības valstu vēlēšanas vēl tikai būs, tāpēc bija aktuāli jau tagad (nevis, piemēram, tieši pirms nākamajām vēlēšanām) meklēt balsotāju atbalsta trūkuma iemeslus vēlēšanās. Analizējot zviedru vēlēšanu rezultātus, par tiem runāja IUSY ģenerālsekretārs Johans Hasels (Johan Hassel), bet ideoloģisko diskusiju vērtējumu sniedza Sociāldemokrātu krīzes komisijas vadītāja Kajsa Borgnāsa (Kajsa Borgnäs). Notika diskusijas arī par to, kādai būtu jāizskatās sociāldemokrātijai 21. gadsimtā un vai tā vispār ir vajadzīga. Semināros iegūtās domas pārtop vienotā internacionālā rakstā, kas drīzumā būs pieejams arī JSS mājaslapā.

Interesanti ir salīdzināt – katrā valstī ir kādas problēmas –, kādas tās ir, kā tās tiek uztvertas, kā tiek mēģinātas risināt un kādi vēl risinājumi tiek piedāvāti. Piemēram, Zviedrijā tiek domāts par atvieglotu vīzu režīmu tiem, kas ierodas studēt, tāpat tiek meklēti risinājumi, kā ieviest valsts apmaksātu augstāko izglītību, kā arī noteikt to kā obligātu. Savukārt Īslandē aktuāls ir jautājums par t.s. donormātēm, par to, cik tas ir humāni un vai tas nepārkāpj cilvēktiesības, vai tāda rīcība ir ētiska. Vēl Skandināvijā vispār ir aktuāls imigrācijas jautājums, kura risināšanā Latvijai būtu lietderīgi vērot skandināvu pieredzi, jo pēc pārdesmit gadiem Latvijā, visticamāk, arī būs šī pati problēma.

Lai arī pašlaik sociāldemokrātu partijām atbalsts ir mazs, par to, ko spēj izdarīt mazumiņš, ja par to iestājas daudzi, mēs varējām novērtēt, esot Bommersvīkā, jo komplekss, kurā uzturējāmies, bija jauniešu politiskās organizācijas īpašums – katrs organizācijas biedrs ziedojis kronu, lai būtu bijis iespējams visai iespaidīgo kompleksu iegādāties. Un šādas rīcības dēļ tagad sociāldemokrātiem Zviedrijā ir vieta, kur satikt domubiedrus. Arī mūsu tikšanās laikā ar mums bija Mona Sālina (Mona Sahlin), Zviedu sociāldemokrātiskās partijas līdere aizvadītajās vēlēšanās.

Informāciju sagatavoja ārlietu sekretāre Lāsma Helviga